2021 – Επόπτης

Ο Μπιλ φοβόταν. Ήταν ενήλικος. Δεν είχε την απάντηση. Και φοβόταν πολύ. Ήξερε να διακρίνει τις ποιότητες του φόβου. Υπήρχε ο φόβος να μη σε πιάσει η μαμά μετά από μια μικρή αταξία. Ο φόβος να μην αποκαλυφθεί ότι αντέγραψες στο διαγώνισμα. Ο φόβος της αποτυχίας. Ο φόβος να σε απορρίψει η παρέα σου (άρα ο φόβος να μείνεις μόνος). Ο φόβος για τις μέλισσες. Ο φόβος για τον οδοντίατρο. Όλες αυτές τις ποικιλίες του φόβου τις γνώριζε καλά, τις είχε επανειλημμένα αντιμετωπίσει στο παρελθόν, άλλοτε με σχετική επιτυχία, άλλοτε όχι.

Ετούτο εδώ όμως ήταν κάτι άλλο, πιο βαθύ, πιο πρωτόγονο. Όχι όμως και τελείως άγνωστο.

Το βιβλίο “Επόπτης” είναι ένα μυθιστόρημα που διαπραγματεύεται την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τον χρόνο, τις αναμνήσεις και την πορεία της ζωής του. Ο Πασχαλίδης, γνωστός κυρίως για τη μουσική του καριέρα, καταφέρνει με το συγκεκριμένο βιβλίο να αποτυπώσει την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων και σχέσεων μέσα από μια βαθιά φιλοσοφική και στοχαστική αφήγηση.

Η ιστορία του “Επόπτη” επικεντρώνεται σε έναν ήρωα που παρακολουθεί και καταγράφει τις ζωές των ανθρώπων γύρω του, αναλύοντας τα γεγονότα και τις αποφάσεις που διαμορφώνουν την ύπαρξή τους. Ο ήρωας αυτός, ως “επόπτης”, δεν παρεμβαίνει αλλά παρατηρεί, γεγονός που του δίνει μια ιδιαίτερη οπτική γωνία στην κατανόηση του κόσμου.

Το βιβλίο διερευνά θέματα όπως η μοναξιά, η αποξένωση, η νοσταλγία και η αναζήτηση νοήματος. Μέσα από την καθημερινότητα και τις μικρές στιγμές των ανθρώπων, ο Πασχαλίδης αναδεικνύει τις βαθύτερες υπαρξιακές ανησυχίες και το πώς αυτές επηρεάζουν την πορεία της ζωής.

Ο “Επόπτης” είναι ένα βιβλίο που προσκαλεί τον αναγνώστη να σκεφτεί την ίδια του τη ζωή και να αναλογιστεί τις δικές του παρατηρήσεις για τον κόσμο. Είναι ένα έργο γεμάτο λυρισμό, με έντονες αναφορές στις ανθρώπινες σχέσεις και τη σημασία της παρατήρησης και της κατανόησης των μικρών λεπτομερειών που συνθέτουν την ανθρώπινη εμπειρία.

Scroll to Top