2022 – Ξενοδοχεία

Τα ξενοδοχεία, οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους: κάποιες αληθινές –ή όπως ο συγγραφέας θυμάται να συνέβησαν- κάποιες άλλες εξ ολοκλήρου φανταστικές. Ίσως όχι ακριβώς «εξ ολοκλήρου», αφού συχνά οι προηγούμενοι επισκέπτες των ξενοδοχείων αφήνουν «ίχνη» που σε βοηθούν να μαντέψεις μια ιστορία. Ή να την επινοήσεις.

Τριάντα χρόνια στο δρόμο, ένα πράγμα γνώρισα καλύτερα στις πόλεις που με φιλοξένησαν: τα ξενοδοχεία. Έχω κοιμηθεί σε αμέτρητα. Τόσo πολλά και τόσο συχνά, που πολλές φορές όταν ξυπνάω –ακόμα και στο σπίτι μου– έχω απώλεια προσανατολισμού: με άλλα λόγια, δεν έχω την παραμικρή ιδέα πού βρίσκομαι.

Το βιβλίο “Ξενοδοχεία”  είναι μια συλλογή από προσωπικές ιστορίες, σκέψεις και εμπειρίες που συγκεντρώνονται γύρω από τη θεματική των ξενοδοχείων. Μέσα από τις σελίδες του, ο Πασχαλίδης χρησιμοποιεί τα ξενοδοχεία ως σύμβολο και σκηνικό για να εξερευνήσει τις ανθρώπινες σχέσεις, τις στιγμές μοναξιάς και τις εφήμερες συναντήσεις.

Κάθε κεφάλαιο λειτουργεί σαν ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο, με τον συγγραφέα να μοιράζεται στιγμιότυπα από τη ζωή του, τόσο από την προσωπική όσο και από την επαγγελματική του πορεία. Τα ξενοδοχεία γίνονται χώροι αναμνήσεων, προβληματισμών και αυτογνωσίας, ενώ παράλληλα αντικατοπτρίζουν την περιπλάνηση και την αναζήτηση νοήματος που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Το “Ξενοδοχεία” είναι γραμμένο με την ποιητική ευαισθησία που χαρακτηρίζει τον Πασχαλίδη, γεμάτο από εικόνες και συναισθήματα που μιλούν κατευθείαν στην ψυχή του αναγνώστη. Μέσα από τα κείμενα, ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας της εσωτερικής του διαδρομής, της ανάγκης για απόδραση και της προσπάθειας να βρει γαλήνη σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται.

Το βιβλίο αποτελεί μια στοχαστική αφήγηση που απευθύνεται σε όσους αναζητούν την ομορφιά στις μικρές, καθημερινές στιγμές και ενδιαφέρονται για τις ιστορίες που διαδραματίζονται πίσω από κλειστές πόρτες. Είναι ένα έργο που αναδεικνύει τη δύναμη της λογοτεχνίας να αιχμαλωτίζει τις πιο λεπτές αποχρώσεις της ανθρώπινης εμπειρίας.

Scroll to Top